Växthusbygget

Vi bestämde tidigt oss för att vi ville ha ett växthus, redan när vi beslöt att bygga vårt hus planerade vi in ett växthus, och det var bland det första som sattes upp efter själva husbygget var klart. Ca 18 kvadrat bestämde vi oss för att det behövde vara för att kunna vara både odlingsrum och uterum samtidigt.

Vi tog hjälp av våra hantverkare som gjort huset till att gjuta en grundplatta med två separata golvvärmeslingor i. På så sätt tänkte vi att man enkelt kan sätta upp ett litet bubbelplastväxthus i det stora växthuset när det är dags för sådder på våren. Lite uttag för el, avlopp och vatten samt ett uttag i grunden för en vidruva i hörnet planerades in.

När plattan var klar så murade vi en sockel av tegelstenar, för att få extra höjd på växthuset, och därefter införskaffades ett växthus, ett Euro serre från Willabgarden som var lackat i grönt för att smälta in i trädgården.

växthus i snö

växthus i snö

Under två år användes växthuset flitigt, men så på nyårsdagen 2010 rasade hela växthuset ihop av snötyngden. Vi hade skottat ett flertal gånger den vintern, men vad hjälpte det när det över en natt kom en himla massa snö…

När jag tittade ut den morgonen var huset bara en ruin, endast plattan och tegelmuren var kvar. Maken trodde mig först inte när jag skrikande upprörd kom och berättade vad som hänt. Sedan sa han lakoniskt, oroa dig inte vi bygger upp det igen….

Allt var verkligen förstört, möbler vi haft inne i huset, växter som vi övervintrat där, vindruvan som frodades i hörnet. Ingenting fanns kvar. Att titta på runinen hela vintern utanför fönstret, tills det tinat såpass att vi kunde städa bort det var ingen rolig tid.

Uppbyggnaden av det nya växthuset

Men så småningom började vi planera för ett nytt hus, efter en liten period av vånda. Speciellt när vi insåg att växthusförsäkringar inte täcker skador uppkomna av snö, vilket gjorde det hela till en mycket dyr affär. Hade ett träd rasat ner på växthuest under en storm, eller vilken annan olycka som helst hänt, brand, vattenskada så hade det täckt, men snöskador täcker växthusförsäkringar alltså ALDRIG. Det kan vara bra för er att känna till.

Jag hade ironiskt nog haft ett annat växthus uppe i stugan också från willab som rasat av snön, därför var jag verkligen paniskt försiktig med detta vad gällde skottning, och det kändes extra illa när det rasade. Jag kände starkt, att jag denna gång, om vi skulle bygga nytt absolut inte ville ha ett prefabricerat hus. De är helt enkelt för klena för våra vintrar.

Visst finns det en hel del fina i trä osv som man kan köpa, men även dessa när man kikar på konstruktionen  av dem har de sällan takstolar, och taklutningen är allt annat än snörasvänlig. Vårt vinterklimat är helt enkelt inte en prioriterad fråga för växthusbyggare…..

Dessutom om vi skulle köpa ett prefabricerat så passade de inte grunden vi hade sedan tidigare , om vi inte köpte ett exakt likadant, och att bryta uppp och göra om den var inte ett alternativ, så vi beslöt oss för att bygga ett helt eget.

Många önskemål och tankar hade vi

Lärk ville vi ha det i på grund av att det då skulle bli vackert grått och nästan underhållsfritt. Jag avskyr målning över allt annat, så allt jag slipper måla är min dröm! En annan bonus var såklart att det är giftfritt och inte innehåller några impregneringsmedel, utan trät har ett naturligt rötskydd i sig själv.

Vi ville ha en hög, brant taklutning och extra många takstolar, för att minimera olyckor med ett tredje växthus. Dessutom är den extra luftvolymen man får, mycket bra för växterna i och med att det blir ett jämnare klimat. En högre sidohöjd gör att det är enklare att odla höga tomater, och att man kan jobba lättare även som lång utan att slå huvudet i taket (ett problem jag med mina 155 cm inte har direkt, men väl maken ibland)

En kamin att ha inuti var drömmen, för då skulle man enkelt kunna elda bort eventuell kvarvarande snö utan att behöva skotta tänkte jag, och dessutom skulle huset då gå att använda tidigare på våren och längre in på hösten. Ja kanske även som fikaplats lite på dagarna på vintern. Det medförde att o den delen där kaminen stod så måste taket vara av plåt pga värmen, och vi behövde såklart sätta in en skorsten och tänka på brandsäkerhetsregler.

Taket ville vi ha i plast för värmens skull med stora takluckor på bägge sidor för att kunna vädra lätt. Hela väggen mot norr ville vi ha helt i trä och isolerad med bara ett litet fönster, för att hålla en lite jämnare temperatur.

En högre murad grund var också ett önskemål, dels hjälper stenarna till att magasinera värme på natten så du får en jämnare temperatur, men det är också superbra när det börjar rasa snö från taket så att inte glasrutorna trycks in av snötyngden. Sedan måste jag erkänna att jag tycker det är snyggt med murade tegelväggar. Det ger liksom en extra estetisk dimention…

Dubbeldörrar var något vi drömt om och saknat med det gamla växthuset, så praktiskt när man ska in med stora jordsäckar och annat, så sådana ville vi såklart ha. Vi hittade ett par mycket vackra gamla pardörrar med spelgar på loppis i Östersund och började skissa med hänsyn till att dessa skulle få plats

Vi beslöt också att denna gång skulle vi bygga ett hus som står i hundra år om det behövs, ett stabilt bygge av trä, som inte ger vika för snö eller annan påverkan…..för ett rasat växthus till orkar jag inte ens tänka på. Det är nog det tristaste som finns att städa bort resterna av sina odlingsdrömmar när allt ligger i mycket påtagliga spillror…

Så som ni ser fanns det en lång lista på önskemål att ta hänsyn till, och vi hade efter två raserade växthus en ganska bra bild av vad vi ville förbättra och förändra.

Planerna fortskrider till handling

Såklart ville vi gärna ha det klart under våren, eller i alla fall försommaren eftersom jag ogärna ville tappa en hel odlingssäsong och jag ville heller inte lägga hela sommarens ledighet på att bygga hus igen, när vi precis lagt nästan ett år på att bygga vårt bostadshus…. Jag hade dessutom varit sjuk något år innan och orkade helt enkelt inte med hela jobbet.

Vi insåg alltså rätt snabbt att med allt annat vi ville göra också det året och med våra jobb som tar massor med tid, och att jag verkligen behövde ledigheten för att vila så var att bygga det helt själva inte ett alternativ hur gärna vi än ville.

Vi beslöt därför att ta hjälp av en snickare vi kände, som var duktig. Dock hade han aldrig gjort ett växthus förr men det borde ju gå bra i alla fall tänkte vi…

Sagt och gjort vår snickare bjöds hem på kaffe för att diskutera planerna och ge oss ett prisförslag. Vi pratade igenom våra önskemål och priset, och han tyckte inte det lät konstigt utan hade en del bra förslag att komma med han också, och tyckte att det skulle bli roligt att få bygga ett växthus. Det var en ny utmaning för honom.

Vi beslöt att han skulle bygga stommen i sektioner inomhus under vintern hos sig, och frakta ut den till oss och montera ihop den ute hos oss så snart det var snöfritt, och under tiden skulle vi göra vårt bästa för att röja bort resterna av det gamla

rasat växthus efter många dagars städning

rasat växthus efter många dagars städning

Vi beslöt också att mura upp några extra varv tegelsten enligt mina önskemål för att få ytterligare stöd på sidorna så att inte fallande snö ska trycka in glasen på vintern, och detta gjordes redan tidigt på våren….så så långt gick allt som smort…men sedan kom trasslet

Murning av grunden til växthuset

Murning av grunden til växthuset

Tyvärr drog hela projektet ut på tiden eftersom den första sändningen lärkvirke vi fick hem var så krokig att den inte gick att använda och nytt virke fick skickas efter. Leveranstiden var ett par veckor varje gång, så när det väl var snöfritt var inget växthus på plats. Sjukdomar ställde sedan till det, så inte förrän i mitten av juni kom stommen hem till oss.

När det väl var dags för stomresning var det bara ett litet problem. Eftersom vi skulle ha en hel vägg i lärk, så blev det tungt….väldigt tungt….väldigt väldigt tungt.
Lärk är nämligen mycket tyngre än vanligt trä, något vi inte tagit med i beräkningen, och den massiva väggen vägde alltför mycket för att man skulle kunna lyfta dit den själv.

Det slutade med att vi fick ta en kranbil som lyfte väggen på plats tillsammans med ett gäng starka karlar. Själv sprang jag runt som en yr höna och försökte hjälpa till så gott det gick men jag var nog mest ivägen.

Stommen lyfts på plats med kranbil och fixeras

Stommen lyfts på plats med kranbil och fixeras

När stommen var på plats kändes det som om huset var helt enormt stort, och vi kallade det lite skämtsamt för kyrkan eftersom det blev så högt. Jag insåg nog inte hur högt en byggnad med den taklutning jag ville ha skulle bli.

växthuset på plats utan tak

växthuset på plats utan tak

Jag trodde i min enfald att nu när stommen var på plats så borde det vara enkelt med resten, som att få på taket och sätta in glas, men då strulade takläggningen och drog ut på tiden, och det blev semestertider, då såklart ingen ville jobba.

Sedan var glasmästarn omöjlig att få tag på, och en mängd olika saker sinkade oss hela tiden. Jag svor mer än en gång, samtidigt som jag planterade mina tomater utomhus på verandan….

Till sist fick vi äntligen på taket och glaset sattes in en av de regnigaste dagarna på hela den sommaren. Glasmästaren svor och jobbade, och var på ett eländigt humör. Det är svårt att sätta glas när det ösregnar och allt blir blött, men det var den enda tid han kunde så han jobbade ändå.

När väl glasen och taket var på, sattes kaminen in, och därefter fick tomaterna flytta in. det var då början av Augusti så vi var en hel sommar sen.

Därefter tog vi dit sotaren som fick provtrycka kaminen och godkänna att vi fick elda i den. Han hade varit sotare i 25 år och aldrig sett en kamin i ett växthus förr, och han tyckte det var en himla smart tanke, men han tyckte att det nog räckte att vi sotade var tredje år och inte varje

När glaset var insatt var det bara en sak kvar, dörren! Äntligen skulle vi bli klara! Vi skulle nu även slippa fåglar som flög in i växthuset, något som varit ett problem under byggtiden, så lyckan var stor när dörren skulle sättas in.

Dörren var inköpt på loppis i Östersund, och hela stommen var byggd efter att den skulle passa. Till sist när den väl skulle sättas in, blev besvikelsen stor, man hade mätt fel och måste därför kapa och göra om dörren.

Efter många om och men kom den dock tillbaka till oss omgjord, och vi kunde måla den, dock inte förrän året efter eftersom hösten var superregnig så det gick inte att göra samma år. Det hanns helt enkelt inte med i vätan och kylan. Så det hela blev ett tvåårsprojekt trots allt. men visst blev den fin till sist?

Växthusdörr i engelskt rött, målad med gammal linoljsfärg

Växthusdörr i engelskt rött, målad med gammal linoljsfärg

Efter allt strulande vid bygget så måste jag dock säga att växthuset var väl värt att vänta på. Det håller värmen fantastiskt bra, och pga luftvolymen blir det sällan hett. Det är mycket enkelt att vädra ur de, om det mot förmodan blir varmt.

Den enda pyttelilla negativa saken med stora luckor är att ibland kan dock björkfrön ta sig in i lite stor mängd på hösten då vi har massor av björk som växer runt omkring.
Jag vill egentligen ta ner den närmaste björken för att inte riskera att den rasar ner över växthuset men där är maken och jag djupt oense, så vi får väl se framöver. Jag håller dock  noga koll varje år på hur björken verkar må.

Hitills har det stått i två vintrar och snön rasar av det helt utan annan hjälp än lite eldning i kaminen, och oftast inte ens det. Inga fönsterrutor har tryckts in av fallande snö, eftersom tegelväggarna förhindrar det och tar emot det värsta snötrycket.

Jag är supernöjd med det och använder det tidigt på våren till sent på hösten. I början av mars sätter jag de första fröna, tomterna flyttar ut i April och i början av november brukar vi slänga ut de sista tomaterna. Det är en gigantisk lång odlingssäsong där jag bor i Sundsvall.

Så här i efterhand kan jag faktiskt nästan vara tacksam att de tidigare växthusen rasat ihop, för det gav mig friheten att skapa det växthus jag ville ha. Ett funktionellt vackert hus att odla i och att använda som uterum. Mitt lyckohus helt enkelt!

 

Lyckohuset äntligen färdigt!

 

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin