Spenat och sparrispaj med schalottenlök

Provade att göra en riktig yummy paj häromdagen, eller jag kanske ska säga maken gjorde, jag hittade bara receptet i tidningen Ernst och talade om att det där borde vi prova, den gjorde maken grovjobbet. Han gillar att laga mat och det gör inte jag. Vi har ätit av pajen hela påsken och den är verkligen supergod. En försmak av våren

Här kommer receptet:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125g smör skuren i kall bitar
1/2 tsk salt
4-5 msk mjölk

Sparrisfyllning:
2 buntar grön sparris
100 g spenat
2 shalottenlökar skalade och tunt skivade
1 msk smör
salt och peppar

Äggstannning
3 dl ägg
3 dl grädde
salt och peppar
1/2 dl parmesanost fint riven

 

Börja med att göra pajdegen, smula ihop smör, mjöl och salt till en smuliiknande deg. Häll dörefte rpå mjölken och knåda ihop till en deg. Lägg att vila kallt i kylen ca 1 timme. Går under tiden fyllningarna.

Skär bort den hårda änden på sparrisen, dessa används inte. Dela sparrisen på hälften men skär av knopparna. Förväll knopparna i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. kyl i kallt vatten och lägg undan.

Skär resten av sparrisen i tunna skivor tillsammans med shalottenlöken. Värm smöret i en kastrull och lägg i lök, låt den bli lite mjuka, tillsätt sedan sparrisen ( ej knopparna) samt spenaten, och krydda med salt och peppar. När spenaten blivit lite mjuk tas allt av plattan och hälls upp på hushållspapper för att svalna.

Vispa under tiden ihop äggstanningen, det är enkelt bara att lägga alla ingredienser i en bunke och vispa.

Smörj sedan en pajform med smör, kavla ut pajdegen och lägg i formen. tjocklek ca 3-4 mm. nagga några hål med en gaffel. Lägg sparris, spenat och lökfyllningen i botten. Slå på äggstanningen och placera till sist ut sparrisknopparna fint ovanpå allt.

Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Passar superbra på buffebord, till parmaskinka, rökt lax m.m.

 

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin