Skördedags i örtagården

Egna örter och kryddor, finns inget ljuvligare, och faktiskt är det rätt ekonomiskt också att vara självförsörjande på de kryddor man använder mest. Här använder vi massor av Dill, persilja och gräslök. Ingen av dessa brukar vi torka utan då är det frysen som gäller. Däremot oregano och timjan som vi också använder mycket av torkar vi.

För några år sedan fick vi en örttork av goda vänner, och den går bokstavlig talat varm i flera dagar när det är dags för skörd. I dag var det dags, jag kapade ner vår oregano precis innan den började blomma. Jag tycker den har som mest smak då, precis när den nästan gått i knopp. Sedan var det bara att lägga kvistarna i torken, försöka få dem jämt utspridda, och slå på den. Efter ett tag sprider sig den mest ljuva doften i hela huset, och då vet man att örterna börjar vara färdiga. Man får passa lite eftersom den kan torka lite ojämt, och lämnar man då de som är först färdigt så blir det för hårt torkat så att det tappar smaken. Därför brukar jag ta ut kryddorna i flera omgångar. I år fick vi sex burkar oregano. Inte dåligt, det kommer att räcka bra över vintern

IMG_1036

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin