Självhushållning på frammarsch

Självhushållning är något som jag faktiskt märker fler och fler trädgårdsintresserade prata om. Man vill inte längre bara odla blommor utan gärna odla ätbart och försöka bli självförsörjande. Kanske är det alla matlarm med hemskheter som hittats i mat på senaste tiden som driver på trenden, kanske alla matprogram där man pratar om bra råvaror,  kanske är det kvarlevor i våra gener från långt tillbaka då vi faktiskt var ett bondefolk till stora delar. Kanske är det så att i dagens hektiska samhälle så lockas man av tanken på förr i tiden, och man är lite lurad att det var ”bättre förr ”. Man ser de goda sidorna av den tiden men har missat de onda. Till de goda hör utan tvekan självhushållningen och att man visste vad man åt. Slitet som följde med tror jag inte dagens odlare riktigt förstår. Inte heller paniken de år skörden slog fel och det inte fanns mat. I dag om vi odlar och något går snett kan vi alltid köpa i stället. Den lyxen gick inte för alla förr.

Nåja det här inlägget ska inte bli en historielektion och vad det än beror på så är det roligt att fler och fler upptäcker det roliga med att odla sin mat själv. Fler och fler försöker också även om de inte kan hålla djur själva att köpa kött närmare sin hemtrakt, och gärna ekologiskt, och många plockar gärna egna bär, egen svamp och tar vara på det naturen ger. Det finns en medvetenhet i dag som jag inte upplevde fanns för bara några år sedan. I min butik Gardenhome.se så har vi exempelvis i år lagt till en skördeavdelning, där vi säljer allt du behöver för att ta hand om din skörd, och min butik är inte ensam om att upptäckt att dessa tankar finns. Vi får hoppas att den nya medvetenheten och självhushållningstankarna hos folk här för att stanna och att det inte bara är en övergående trend, för jag tror att det här är något bra dels för den lilla människan men även för hela vår planet. Att vi tänker mer hållbart och på vår miljö.

IMG_1021

 

 

Själv har jag i mina odlingar börjat i liten skala i år. För att vara självförsörjande året om på grönsaker räcker det inte bara att odla, man måste kunna förvara maten också även under vintern. Jag har inte frysutrymme för att vara självhushållande på alla grönsaker och satsar därför inte på det. Jag erkänner att jag fyller hellre min frys med kött från glada djur som jag köper lokalt än med hemodlade grönsaker tills jag har en frysbox. Därför består min självförsörjning inom grönsaksvärlden av att vara det vad gäller örtkryddor och färska bär. Eftersom jag har en jordkällare så satsar jag också på att vara självförsörjande på äpplen, potatis, sylt och saft i år. Morötter och lök har jag inte riktigt hunnit med i år tyvärr så det får bli nästa år. Hur ser det ut hos er? är ni självförsörjande på något?

.

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin