Om Lyckokällan

Lyckokällan på Alnö

Lyckokällan är en trädgård i zon 4 i  högt sydvästläge på Alnö utanför Sundsvall. Den har fått sitt namn dels för att det är en lycka att ha en egen plats på jorden där man kan odla, men också för att man blir lycklig av att vistas i den. Trädgård och odling gör en lycklig och en dag i lyckokällan är en riktig hälsokur!

Trädgården började skapas 2005 när vi byggde hus, så den är fortfarande mycket ung och mycket behöver växa till sig. Tomten är ca 3000 kvadrat men bara lite mindre än hälften är uppodlad mark, resten är naturmark. Den är omgärdad av en syrenhäck, och är indelad i flera olika små rum, eftersom vi har en förkärlek för många olika trädgårdsstilar och vill prova dem alla, vilket visar sig i trädgården….

Gröna rummet

IMG_0352

Gröna rummet- är ett precis som det låter, ett grönt trädgårdsrum för avkoppling där vi har minimalt med blommor och bara låter bladen stå i centrum. Tanken där har varit lättskött och avkoppling, Det är en del av baksidan av huset som är inhägnad helt och hållet med plank, med två altaner med pergolor där vi har mysiga möbler och eldstäder för avslappning. Grusgångar finns i hela den delen, och inget gräs alls, bara stora sammanhängande planteringar. På grund av planket får du väldigt bra odlingsklimat där inne och där växer bland annat en persikoträd som ger frukt varje år, samt en liten praktmagnolia som vi är mycket stolta över. Där finns en hel del saker som egentligen inte borde klara vårt klimat, men de vet de inte om och växer snällt ändå.

Japanska delen

 

japanskdelÄr en traditionell japansk trädgårdsdel som är anlagd för att vara en teträdgård att se ut på, från insidan av huset. Anlagd helt i traditonell japansk design, med hänsyn tagen till gamla japanska traditioner inom trädgårdsanläggning. Lite har vi tummat på dem ibland när växter inte klarat sig, men det är fortfarande en helt japansk del. Den har körsbär, bambu, japanska lönnar, en maccia och lite barrväxter.

Lyckohuset

Lyckohusets utsida

Lyckohusets utsida

lyckohusets insida

lyckohusets insida

Växthuset, eller Lyckohuset, är den del av trädgården som används nästan mest, både till nytta och nöje. Där odlar vi tomater, gurkor, chili och annat ätbart, samt driver upp en del blommor. Det står placerat mitt i trädgården och är lite dess hjärta. Växthuset är på ca 20 kvadrat, helt byggt i lärkträ för att vara underhållsfritt och giftfritt. Grunden är en gjuten platta som vi lagt golvvärme i, i två separata slingor, allt för att kunna starta odlingen i enda delen av växthuset tidigt om vi vill det. Med dagens elpriser så används dock dessa inte speciellt ofta tyvärr. Ovanpå plattan har vi lagt sten för att få en mer rustik känsla. Vi har också en vedkamin i växthuset som gör att vi kan använda det som uterum långt in på vintern om vi skulle vilja. Det är möblerat med en dagbädd för slappa dagar, och bord och stolar för att kunna äta i växthuset regniga dagar, och varje höst har vi kräftskiva i växthuset

Engelska platsen

Engelska platsens ros, helena hybrida

Engelska platsens ros, helena hybrida

På ena sidan av växthuset finns en engelsk trädgårdsdel med stenläggning, buxbomshäck med rosor innanför, och en dammtunna där vi har guldfiskar. Vi har även en lavendelrabatt där som luktar helt underbart på sommaren när den blommar, och en stor helena hybrida ros som klänger på en rosenbåge.

Köksträdgården

Pallkragedelen med gamla växthuset innan det rasade

Pallkragedelen med gamla växthuset innan det rasade

En liten pallkrageodling som tills vidare får vara vår köksträdgård finns på andra sidan av växthuset, samt ett uppbyggt jordgubbsland och några vinbärsbuskar och såklart en skön sittplats med grill.  Där odlar vi grönsaker så att vi  kan äta under sommaren och det som inte går åt förvarar vi i vår jordkällare. Dock finns planer på att bygga en riktig potager på baksidan av huset, eftersom jag drömmer om att kunna odla mer skrymmande köksväxter och i lite större mängd. En vacker inhägnad köksträdgårdsodling med blommor och grönsaker i samverkan är drömmen.

Örtagården

örtagård

Örtagården

Vid pallkrageodlingen finns även en liten örtagård i miniatyr. Där odlar vi mynta, timjan, dragon, topplök, gräslök, citronmeliss, och en del andra örter. Det finns även en stol att sitta på för meditation och en madonna av gjutjärn för att påminna om gamla tiders klostergårdar med örter. Vi har även en del örter som libsticka, åbrodd johannesört mfl i andra delar av trädgården eftersom de blir rätt skrymmande.

Gammaldags torparträdgård

Bortanför pallkrageodlingarna, och till viss del också framför växthuset och huset finns den klassiska svenska trädgårdsdelen. Äppelträd i mitten av gräsmattan, dagliljerabatter, vårblommor, pioner och perennerplanteringar av olika slag. Syrener, schersminer, buskrosor och andra buskar som man förknippar med gammal svensk trädgård.

krukodlingar 2011, örttema med örter för grillen

Vi har också en stor altan där jag brukar ägna mig åt odling av olika sommarblommor i olika kärl, och där temat är olika varje år.

Naturtomten

Jordkällare

Jordkällaren med blomsteräng

Bortanför garaget tar naturtomten vid, men vi börjar så smått att anlägga även dessa delar. En jordkällare, lite syrener och ängsblommor samt vårlökar är vad vi hitills petat ner där….men mer kommer det säkert bli så småningom


Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin