Rabarberpaj med kolasås och glass

Supersmarrig rabarberpaj med kolasås som passar utmärkt till
4 person(er)
Rabarberpaj smulpaj
  • 4-6 st rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 3-4 dl havregryn
  • 100 g smör
  • några matskedar flytande honung
  1.  rensa rabarbern och skär ner direkt i formen.
  2. Ungefär 2 dl strösocker häller jag på och låter stå några minuter.
  3. Sedan nyper jag ihop 3–4 dl havregryn med 100 g smör och några matskedar flytande honung så det blir en smulig deg. 20–25 minuter i ugn som är på 200 grader.
Till servering:
  • grädde, glass eller vaniljsås och vill man lyxa till det ta även lite kolasås
Kolasåsen
Ingredienser
  • 0 ,75 dl strösocker
  • 0 ,5 dl vit baksirap eller glykos
  • 0 ,5 dl vatten
  • 2 ,5 dl vispgrädde
  • 1 krm flingsalt
  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun, men låt bli att röra.
  2. Hetta under tiden upp vispgrädden i en annan kastrull. Den behöver inte koka, men det kan gärna ryka lite om den.
  3. Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen när sockerlagen blivit gyllenbrun. Det kommer bubbla och fräsa en del, så använd gärna grytvantar. Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
  4. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet. Låt kolan svalna. Kolan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.
Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin