Rabarberpaj med kolasås och glass
Postat den 8 maj, 2015 av Katrin
Supersmarrig rabarberpaj med kolasås som passar utmärkt till
4 person(er)
Rabarberpaj smulpaj
- 4-6 st rabarber
- 2 dl strösocker
- 3-4 dl havregryn
- 100 g smör
- några matskedar flytande honung
- rensa rabarbern och skär ner direkt i formen.
- Ungefär 2 dl strösocker häller jag på och låter stå några minuter.
- Sedan nyper jag ihop 3–4 dl havregryn med 100 g smör och några matskedar flytande honung så det blir en smulig deg. 20–25 minuter i ugn som är på 200 grader.
Till servering:
- grädde, glass eller vaniljsås och vill man lyxa till det ta även lite kolasås
Kolasåsen
Ingredienser
- 0 ,75 dl strösocker
- 0 ,5 dl vit baksirap eller glykos
- 0 ,5 dl vatten
- 2 ,5 dl vispgrädde
- 1 krm flingsalt
- Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun, men låt bli att röra.
- Hetta under tiden upp vispgrädden i en annan kastrull. Den behöver inte koka, men det kan gärna ryka lite om den.
- Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen när sockerlagen blivit gyllenbrun. Det kommer bubbla och fräsa en del, så använd gärna grytvantar. Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
- Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet. Låt kolan svalna. Kolan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.