Kalljäst kastrullbröd
Enkelt och gott frukostbröd. Gör degen på kvällen och grädda brödet i en kastrull på morgonen.
25 g jäst
3 ½ dl vatten, rumsvarmt
2 msk honung
1 ½ tsk salt
1 ½ dl fint eller grovt rågmjöl
6–7 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, ca 3 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 25–30 min.