Helgens trädgårderande

Att det aldrig blir riktig vår. Regn och rusk förföljer en och det känns som våren är ganska långt borta trots att vitsipporna tittar fram överallt. Det gör att jobbet ute i trädgården inte riktigt känns superskoj eftersom det ofta är antingen för kallt ( när man är utan långkalsonger och fleeceunderställ), eller för varmt, när man klätt sig väl och börjar göra något grövre jobb.

I helgen har jag i alla fall lyckats så sommarblommorna ute i landet och krukorna, luktärtor, krasse mm. Jag orkar aldrig förodla sådant utan sår på en gång. Det brukar hinna blomma i alla fall även om jag inte har blommor i juni. Malva, klint, ringblommor, gurkört och vallmo är sådda dels i eget land och faktiskt också tillsammans med sparrisen, så får vi se om det fungerar. Jag tänkte att gödslar jag massor så borde det finns gottis i jorden nog så att sparrisen kan etablera sig trots lite samplantering.

Syrenerna har jag flyttat de små gamla jag hade sedan i fjol, och de två nya jag köpte i år. Tillsammans är nu tanken att de ska bilda en liten häck mot delen på baksidan där vi brukar stapla virke, stenar, och annat rat som ska sparas för det kan vara bra att ha senare som maken säger. Jag tänkte även göra en liten plantavdelning där bakom där jag kan sätta ner sådant jag köpt utan att veta vart det ska sitta, och plantor jag sår själv. Det behövs en skräpavdelning i varje trädgård, där man kan göra kompost, och ha barnkammare och tillfriskningsavdelning för sådant som står på tillväxt och senare ska planteras ut i trädgården, men bara för att den behövs så måste den inte vara fullt synlig från alla håll. Det går bra att dölja den med en snygg häck.

Hallonhäcken har jag inte orkat flytta, och jag tvivlar på att jag hinner göra det nu i vår, eftersom det ska sättas potatis, och lite annat på helgerna framöver. Däremot hittade jag ett blåhallon som jag glömt att jag köpt, i en av pallkragarna när jag skulle så sommarblommor, så det fick flytta ner till baksidan, tillsammans med ett nyinköpt mormorshallon. Sedan får vi se om jag under sommaren flyttar hallonhäcken, eller om jag helt enkelt försöker ta nya skott av den och gräva ner på baksidan där jag tänkt göra mitt hallonland och därefter gräver bort de gala plantorna. Det känns på något sätt lättare att göra så.

Squash och pumpa får jag i år sätta i lite större jordsäckar som är flyttbara med pilkant om jag inte flyttar hallonen och gör bädd. Tänkte sätta några frilandstomater i en sådan, en frilandsgurka samt lite pumpa och vintersquash. Jag planerar att sätta dem på en solig plats på altanen så borde det fungera alldeles utmärkt bara vi får lite värme

gardenhomeimages_odlingssack-med-pil-140l

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin