Chilisådder- så här gör jag

Redan i Januari satte jag mina första chiliplantor, och de växer nu och frodas under ledlampan. I år har det blivit ganska många sorter, allt från svaga till superstarka sorter

Jag planterar dem i små krukor med såjord och sätter dem sedan i ett miniväxthus med värme för att de ska gro snabbt och bra. Miniväxthuet ställer jag på en gammal plantpyramid från Willab med hylla och underbevattningsmatta.  Över växthuset sätter jag min UFO 90 w ledlampa. Det kanske är att ”overdo it” lite grann, men hellre för mycket ljus än för lite.

När de kommit upp och de första riktiga bladparet utvecklats så tar jag ut dem ur växthuset och planterar om dem i blomjord och ställer dem på plantpyramiden utanför miniväxthuset, och nya sådder får flytta in i mini växthuset.

Ledlampan räcker gott och väl till och de växer så det knakar. När det var några veckor sedan jag planterade om så börjar jag vattna med biobact näringslösning och det fortsätter jag med under hela säsongen.

Flyttar ut i växthuset gör det när det är tillräckligt varmt där ute, oftast i Maj. Jag brukar vanligen ha dem i självvattande krukor på golvet av växthuset, men i år är planen att bygga en hylla efter ena kortsidan för att få plats med lite fler och utnyttja utrymmet bättre.

chiliodling

chiliodling 2013

Årets sorter i odling är:

Satta i Januari

Jamaican Bell

Hot lemon

Caynenne Long slim

Chiluacle Negro

Jalastar

Fresno chili

Satta runt den 3e feb

Habanero  hellfire stark

Black Jalapeno   inte så stark

Aji Blanco Cristal  superstark

Satta runt den 10e feb

Omnicolor Capisicum baccatum

Nepal snake bite Capiscium annum

Vit habanero capsicum chiense 1290

Chocolate scotch bonnet capsicum chiense 1238

Bhut Jolokia Peach

Rocoto Costa rica

Vit Rocoto

De olika tidpunkterna beror på att jag inte fick tag på frön till alla på en gång, eller snarare att jag inte tänkte odla så många sorter, men frestades av chilisidan på facebook och de underbara människor som fanns där och deras odlingar.

 

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin