Bär & Frukt

Tänkte jag skulle skriva lite om vilka frukter och bär jag odlar. Jag tycker om att odla ätliga saker och det märks på urvalet av bär och frukt också.

Vi har vindruvor Zilga spaljerade mot väggen. Det blir en himla massa blad men det har inte varit så gott om druvor på dem tyvärr. Troligen för att vi låter dem växa för mycket och att det blir för torrt för dem mot väggen.

Vi har också en minikiwi, eller rättare sagt tre plantor, en hane och två honor. Anna, Oskar och Paula heter de. De ger massor med frukt varje år. De står på en pilkon mot söderväggen och det fungerar alldeles ypperligt. Lite svårt tycket ja dock att det är att se när de är mogna eftersom de inte ändrar färg utan liksom bara blir mjuka. Det gäller att passa dem noga så de inte hinner trilla av innan man märker att de mognat

Äpplen har vi såklart. Vi satte fyra träd när vi flyttade in. Det är ett Aroma, en Astrakan gyllenkrok, en Transparat Blanche och ett Åkerö.  Än är de inte så stora att vi får några jätteskördar, men jag har införskaffat en fruktpress och hoppas i år få såpass mycket frukt att jag kan prova den. Annars så brukar jag varje år få Äpplen av snälla vänner och släktingar så jag kan säkert prova den i vilket fall som helst.

En persika står på baksidan av huset i skydd bakom planket i gröna rummet, och hitills har vi fått gott om frukt varje år trots att det är en ung planta. De är inte lika stora som vanliga köpepersikor, men vad gör de? de är tusen gånger godare…Jag tror att den helt enkelt vaknar såpass sent här uppe att inte blommorna hinner frysa och att insekterna är i full gång, så odling av persika här uppe i Sundsvall är något jag verkligen  rekommenderar

Ett plommonträd tunaplommon står också i gröna rummet och det  ger gigantiska mängder plommon varje år. De är bara 8 år gammalt men ändå får vi plommon så att vi inte kan ta rätt på alla själva utan brukar ge bort till vänner och bekanta

Surkörsbär i form av skuggmoeller planterade vi första året vi flyttade in. De är perfekt att göra saft av, och annars äter fåglarna lyckligt av det, så det blir aldrig några kvar på trädet

Sötkörsbär har vi numer bara ett träd av, vi hade tidigare två men ett dog. Det gör att vi inte får några körsbär på det längre då det måste vara två för att pollinera varandra, men jag tänker försöka sätta några nya på en annan del av tomten. skam den som ger sig

Ett päronträd Pepi har vi också satt, men än har vi bara fått ett enda päron på det, och de hann aldrig bli moget eftersom sommaren det året var usel.

Blåbär har vi två plantor, men klantig som jag är har jag glömt sorten. Det smakar dock underbart, nästan som vilda blåbär. Än är de inte så stora, men så är de ju bara tre år också. Jag skulle dock om jag får välja sätta många fler blåbär, för de är ett otroligt smaskigt bär och något av min favorit

Hallon, gula Allgold växer så det knakar här. De får underbara gula hallon som smakar nästan som vildhallon. Jag har rätt svårt för hallon för jag tycker inte några odlade smakar lika bra som vilda man plockar ute i skogen, men dessa är näst intill

Jordgubbar har vi såklart en hel massa plantor av, fem eller sex olika sorter, och pineberrys samt gula och röda smultron

Björnbär har vi en planta och tror mig en planta räcker gott de är de hinner mogna, för det är så här uppe att vissa år hinner de mogna andra inte. De är i vilket fall som helst hur goda som helst, och oftast hinner i alla fall några mogna varje år så att man kan smaka, även om inte alla hinner fram.

Allåkerbär har vi några plantor, ett supergott bär. Dock ett ganska bortglömt bär, vilket är synd. Det förtjänar bättre öde.

Röda krusbär, röda och svarta vinbär har vi också. Basbär som en kompis kallar dem, han menar att har man bara vinbär och krusbär så är vintern räddad, för då kan man göra sylt som räcker hela året och det stämmer verkligen

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin