Årets tomatsådder- Välkommen upp lilla tomat

För inte lång tid sedan alls sådde jag årets tomater, och i går kväll hade de flesta börjat titta upp.

tomater ca 4-5 dagar gamla 2013

tomater ca 4-5 dagar gamla 2013

Tomaterna sår jag oftast i torvbriketter, helt enkelt för att jag inte vill spilla omkring så mkt jord i köket där jag planterar, och också för att tomater gror i det mesta oavsett vad du använder. De får stå i mitt varma miniväxthus och redan efter några dagar brukar de ha grott.

För att komma ihåg vad jag satt så sätter jag ner en gul sticketikett vid varje rad. på den första skriver jag 1, och på nästa det nummer briketten på den raden har. I år är det 5 eftersom det står fyra stycken plantor i samma rad. Sedan på fröpåsen eller på ett papper skriver jag ner siffrorna och vilken tomat det motsvarar. På så sätt vet jag vad jag sått för något. Oftast sätter jag bara en av varje planta, och så några i reserv där jag struntar i vilken sort de är och inte ens märker upp.

Årets sådder är färre än vanligt men här är de:

  • Outdoor girl – En tålig tomat som fungerar fantastiskt bra här uppe även på friland.
  • Gul Pärontomat yellow pearshaped – En kulturarvssort från 1800 talet, som brukar ge goda små päronformade tomater
  • Sungold- En tomat man inte kan vara utan. Så söt och god. Tomaterna äts som godis från plantan
  • Supersweet 100 – även den är en riktig godistomat som brukar ge massor med tomater
  • Ildi- måste vara den mest rikgivande tomat som finns. Får hundratals små gula goda tomater
  • Black Russian- en gammal fin rysk sort. Tålig och trivs bra även på friland, men jag brukar odla den i växthuset i alla fall
  • Gold nugget- en busktomat som ger små gula frukter. Jag upplever att den spricker mindre ofta än andra busktomater och att den tål en del kyla på hösten och bär frukt länge
  • Gardeners delight – en klassiker

Som ni märker är vi väldigt förtjusta i små tomater i vår familj, och vi väljer därför att odla mest sådana. Det är en av stora fördelarna med att odla sina egna tomater, att man kan välja precis det man själv tycker om eftersom det finns så oerhört många sorter att välja bland.

När de tittat upp och vuxit lite tar jag bort växthustaket eller flyttar ut dem utanför växthuset. När jag ser hur rötterna börjar leta sig utanför torvbriketterna planterar jag om dem i större krukor alternativt mjölkkartonger med gödslad blomjord i som de sedan får stå i tills jag planterar ut dem i växthuset.

Jag brukar alltid när jag planterar om dem sätta de så djupt jag kan och bara låta toppen sticka upp för att se ska bilda rötter från stammen och få ett bra rotsystem. Även när jag planterar ut dem i växthuset försöker jag att plantera dem djupare än de stått i krukan om det är möjligt.

I växthuset har jag ju golv och odlar därför bara i krukor, tomaterna sätts i svarta plasthinkar och då använder jag oftast ko på påse som jag använder som jord. Sedan näringsvattnar jag dem under säsongen alternativt sticker ner biobact tomatnäringspinne i krukorna. Det brukar fungera bra och vi får varje år massor med goda tomater, oftast fler än vi själva kan äta upp så en hel del vänner får också smaka skörden.

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin