i år går det undan vi anlägger, utvecklar och förädlar för fullt

Otroligt nog så har en stor del av det jag tänkt göra i sommar redan betats av. Växtflyttarna är klara för i år, och nu återstår bara att sätta några få växter som jag väntar på som  är beställda på webben.

Baksidan har vi gjort om ordentligt, tre schersminer fick grävas bort och den stora bambun flytta på sig. Dammen fick ta bambuns plats och hortensian fick flytta till framsidan. Några nya växter är redan satta, en grön flikbladig japanlönn och lite gräs samt några vita tidiga vårakelejor. Ett parasollblad ska nu få sin plats där dammen låg så snart det kommer hem.

Några funkior gucamole, (de är valda för de vita doftande blommornas skull) och en gyllenlönn ska sättas i bakre delen av trädgården på baksidan. Eventuellt hoppas jag på få plats med ett eskimo olvon också för doftens skull och det vackra vintergröna bladverket. Om det inte får plats kanske några djävulsbuskar kommer att behöva flyttas. Även en buddleja är beställd som jag hoppas hitta en plats för någonstans antingen i gamla japandelen av trädgården eller på baksidan i nya japandelen.

I den lilla dammen i japandelen har jag planterat en näckros och lite vattengräs av ngt slag. Där ska ner en pump med filter och en vattenpost av bambu som vattnet ska rinna igenom. Jag har även köpt en ny granit japansk lykta dit för att riktigt få den japanska känslan

I svenska delen av trädgården har jag satt en rådjurstaty för att jag hoppas den ska skrämma bort rådjuren, peppar peppar hitills har de funkat. Jag fick tyvärr gräva bort magnolian där som dött och flyttade därför dit en diablo dór, en kopparfärgad djävulsbuske i stället. Statyn står precis framför den och runt statyn har jag satt daggkåpor. I rabatten längst bort mot vägen har jag också satt daggkåpor och tagit bort en del av bergenian som  inte trivts där. Fler syrener är satta också där för att riktigt buska ihop syrenbersån. Jag hoppas att daggkåpan i flera rabatter ska binda ihop trädgården lite och ge det hela en mer sammansatt känsla.

I den lilla riddarsporrerabatten i svenska delen har jag satt lite fler riddarsporrar för att ersätta några som dött. Maccian har också fått flytta dit så att den har en chans att växa och utveckla sig lite. Där den stod tidigare i japandelen står nu en japanlönn en blooodgood som jag flyttat bort från huvudrabatten i japandelen.

De vita revande smultroren har fått flytta, de höll på att kväva sparrisen så det fungerade inte. Dessutom har vi klippt bort stora delar av häcken eftersom den lutade mitt ut i körbanan på infarten Jag hoppas nu på att den ska skjuta nya skott. Kvar att göra där är att snickra till stöd runt hallonen

Vi flyttade också på en syren för att få en naturlig nergång till den nya delen av trädgården som ska anläggas nedanför slänten. Vi har sått gräs  där men än har det inte grott. Vi har också gjort iordning ett busksnår med kornell med marktäckväv och täckbark för att kväva ogräsen ( kirskål, kvickrot och rävsvansar så då förstår ni varför). Tre buskrosor har planterats nedanför kornellsnåret för att få lite blomning och doft. En madame plantier, en louise odier och en maidens blush. Nedanför dessa har jag planterat en lila buskpion och två magnolior, en kobus och en leonard messel. Det ska bli jättespännande att se om vi lyckas bättre med dem än med stellatan som vi lyckats döda flera exemplar av…..

Min kopparlönn har också fått flytta ner till den delen av trädgården för att få en mer framträdande plats än nere vid kattgården. Nu fattas bara att vi gör en mer sammanhängande rabatt av alla buskar där med ngn marktäckare eller med marktäckväv och bark för att kväva ogräset.

Slänten är täckt med presenningar i alla fall så att inget ogräs ska titta upp innan vi börjar bygga terasser i den. Kvar att täcka är delen precis bakom den stora syrenen som vi sparat. Där växer det MASSOR med rävsvans och kvickrot så där behöver vi verkligen täcka med presenning eller marktäckväv med bark ovapå. Jag planerar att försöka hinna med det i helgen

Häcken nere mot vägen är vanlig bondsyren. Jag har ångrat flera gånger att vi satte vår häck av ungersk syren i stället för vanlig bondsyren och därför valde jag nu att sätta vanliga syrener i ställer på nersidan trots att de växer mer sakta.  Mot allmänningen där det växer liljekonvaljer har jag valt att sätta en riktigt taggig häckdel av finands vita ros, helt enkelt för att jag inte vill ha blomplockande människor på tomten… Jag har också en teori att rådjuren undviker taggar när buskarna växt upp. Där är också en röd blodfläder satts, och två stycken gullregn som jag fått av Eriks mamma.

Jag saknar lite schersminer och pioner i trådgården känner jag nu då dessa har tagits bort på många ställen och dött på andra. Jag hoppas att kunna göra en fin rabatt i nedre delen av trädgården med sådana framöver.

I gamla japandelen har den gamla järneken tagits bort helt, rådjuren hade slaktat den så det var inte mycket kvar. Vi flyttade även japanlönnen bloodgood som stod där till andra delen av japanträsgården. Nu ska där sättas två flikbladiga japanlönnar i stället är planen. Jag ska köpa två sådana när vi är i Stockholm för NES tänkte jag. Det gäller att passa på när man har chansen….

Pilstaketet har också gett upp nu efter tio år så planen är att börja bygga ett nytt sådant nästa helg. Gräslådan ska få utgöra början på det och placeras precis bakom dammen. Det kommer att bli jättebra. Vi ska försöka få det att kännas mer ihopbyggt med övriga staketet så det blir mer helhet över det hela.

Ja dammen förresten den har för första gången någonsin fått andra vattenväxter i sig än nackrosor. Dvärgkaveldun, skarvfräken och vita kallor. Det ska bli så roligt att odla vattenväxter. Det har jag ju aldrig gjort förut. I helgen ska jag dessutom försöka sätta ut fiskar och pumpar mm.

Lite nya växter ska också sättas i min nya lundrabatt som jag påbörjade förra sommaren genom att stamma upp en massa buskar. Trilium försöker jag hitta för det vill jag absolut ha. Lunddocka och blodört är däremot redan beställt och ska planteras så snart de kommer hem. Jag kommer att få ta bort några julrosor men det verkar ändå inte riktigt trivts och ser förfärliga ut efter vintern så några kan nog grävas bort med gott samvete i alla fall. Jag kan knappt bärga mig tills de nya växterna kommer så jag får plantera dem..

Copyright © Lyckokällan 2009-2021  |  Admin